معرفی مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه صنعتی شیراز

استان فارس در جنوب غرب واقع شده است و از شمال به استان­هاي اصفهان و يزد، از غرب به استان­هاي بوشهر و كهگيلويه و بوير احمد، از جنوب به استان هرمزگان و از شرق به استان كرمان محدود است. جمعیت و نیروی انسانی جمعیت استان بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ حدود ۸۵۰/۴ میلیون بوده که از این تعداد ۷۰ درصد ساکن نقاط شهری و ۲۹ درصد ساکن نقاط روستایی و در حدود یک درصد غیرساکن می باشند. در بعد نیروی انسانی بر اساس طرح آمارگیری نیروی کار در بهار سال ۱۳۹۶ نرخ مشارکت اقتصادی در جمعیت ۱۰ ساله و بالاتر استان ۴/۴۰ درصد بوده است. حدود ۳۱ درصد شاغلین استان در بخش صنعت، ۲۰ درصد بخش کشاورزی و ۴۹ درصد در بخش خدمات مشغول به فعالیت می باشند. نرخ بیکاری در همین دوره معادل ۸/۹ درصد بوده که نشان دهنده کاهش بیکاری استان در سال های اخیر می باشد. تراكم نسبي جمعيت در سال ۱۳۹۵ برابر با ۵/۳۹ نفر در هر كيلومتر مربع مي باشد، بدين معني كه به طور متوسط در هر كيلومتر مربع ۵/۳۹ نفر ساكن هستند که این موضوع استان فارس را در رديف استان‌هاي كم­تراكم قرار می دهد.

شهر شیراز به عنوان مرکز استان فارس، دارای دانشگاه­ها و مراکز آموزش عالی زیادی مانند دانشگاه شیراز، صنعتی شیراز، دانشگاه آزاد، علوم پزشکی، دانشکده باهنر و مراکز آموزش عالی دیگر می­باشد. همچنین صنایع مهم شهر شیراز شامل صنایع الکترونیک، پالایشگاه نفت، مجتمع پتروشیمی، کارخانه سیمان، صنایع لاستیک‌سازی، صنایع لبنیات و صنایع نساجی است و در بخش انرژی، نیروگاه گازی شیراز، نیروگاه حافظ، نیروگاه سیکل ترکیبی فارس و نیروگاه خورشیدی شیراز از جمله نیروگاه‌های مهم شیراز می­باشند.

در عصر حاضر، کارآفرینی و کسب و کارهای نوپا در رویکرد جدید اقتصاد دانش بنیان به عنوان عامل مهم توسعه اقتصادی بوده و نقش قابل توجهی در ایجاد اشتغال و فراهم کردن بستر مناسب برای نوآوری دارد. در سال های اخیر با گسترش شرکت های نوپا (استارت آپ ها) و اکوسیستم های استارتاپی، شرایط ایجاد درآمد، رشد اقتصادی و ایجاد مشاغل پایدار فراهم شده است. در این راستا یکی از مسیرهای مهم و نیازمند توجه در خصوص بروز و رشد کارآفرینی فناورانه در کشور، توجه به استارت­آپ­ها می باشد. با توجه به اهمیت استارت­آپ­ها و نقش آن­ها در توسعه اقتصادی کشور و خوداشتغالی، دانشگاه صنعتی شیراز به عنوان اولین و تنها دانشگاه صنعتی منطقه جنوب کشور در نظر دارد با راه­اندازی مرکز نوآوری و کارآفرینی در راستای رسالت خود مبنی بر ایجاد فرهنگ کارآفرینی و نوآوری، با هدف بهره­مندی از ظرفیت خلاقانه دانشجویان و اعضای هیات علمی در ایجاد کسب و کارهای استارتاپی از منظر اقتصاد دانش بنیان راه را برای حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم، دانشگاه کارآفرین، هموار نماید. دانشگاه صنعتی شیراز با کسب افتخارات ارزنده در طول مدت کوتاه فعالیت و بهره­مندی از اساتید، دانشجویان نخبه و فعال، مخترعین و همچنین شرکت،های دانش بنیان ثبت شده، رسالت خود می،داند در عرصه کارآفرینی نیز به نحو مطلوب فعالیت نماید. با توجه به این که دانشگاه صنعتی شیراز اکثرا رشته­های فنی و مهندسی را دارا می­باشد این مرکز تلاش می­نماید بیشتر در حوزه­های فنی و مهندسی فعالیت نماید. البته با توجه به محدودیت منابع و تجهیزات، در ابتدای فعالیت، تلاش می،شود امکانات موجود به شکل بهینه در اختیار تیم،ها قرار گیرد. با توجه به بررسی­های انجام شده، ایده­های مطرح شده در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نه تنها از نظر تعداد بلکه از نظر ارزش افزوده نیز بسیار بیشتر از سایر ایده­ها می باشد. خوشبختانه در دانشگاه صنعتی شیراز رشته فناوری اطلاعات دارای پتانسیل­های مطلوبی بوده و خصوصاً در بحث اینترنت اشیاء و معماری سازمانی تجهیزات مناسبی موجود می­باشد. همچنین دانشکده­های مهندسی برق و الکترونیک و مهندسی مکانیک و هوافضای این دانشگاه با بهره­مندی از اساتید و دانشجویان نخبه می­تواند در این خصوص بسیار تأثیرگذار باشند. با توجه به توضیحات فوق، علوم مهندسی به عنوان مهمترین زمینه تخصصی فعالیت مرکز مطرح می باشد.

چشم­ انداز (آرمان) مركز

مركز نوآوری و كارآفريني دانشگاه صنعتي شیراز تلاش می­کند با برخورداري از تجربه و توان علمي اعضاء هيأت علمي و پتانسيل دانشجوئي، ساختار منعطف و فناوري كارآمد، يكي از مراكز سرآمد در منطقه جنوب کشور در زمينه تربیت، هدایت و پیشرفت دانشجویان و فناوران نوآور و دانش­آموختگان كارآفرين باشد بگونه‌اي كه محققان، پژوهشگران و دانشجویان فرصت برخورداری از آموزش­ها و مهارت­های لازم برای نوآوری و كارآفرينی را در طول دوره تحصیلی خود در دانشگاه را داشته باشند و در جهت توسعه فن‌آفريني و اقتصاد دانش بنيان گام برداند.

ماموریت مرکز

  1. تربیت دانش­آموختگان خلاق، نوآور، متعهد به جامعه و پايبند به اصول اخلاق حرفه­ای جهت دستیابی به جهش تولید و همچنین راه­اندازی و توسعه كسب و كارهای دانش­ بنیان
  2. ترويج و اشاعه تفكر و روحيه جهادی، نوآوری و كارآفريني در بين جامعه دانشگاهيان (اساتيد، دانشجويان، مديران، مشاوران، كارشناسان، و كاركنان واحدهاي دانشگاهي)
  3. انجام تعاملات محيطي با ساير مراكز، مؤسسات تحقيقاتي، دانشگاه‌ها، دستگاه‌ها، نهادها، بنگاه‌ها و سازمان­هاي كارآفرين در سطح منطقه­ای، ملي و بین المللی در جهت دستیابی به اهداف متعالی در استان و ترويج نوآوری و كارآفريني
  4. انجام مشاوره‌هاي راهبردي مديريتي در زمينه‌ ايجاد كسب و كار جديد، توسعه كسب و كارهاي كوچك در سطح دانشگاه

اهداف مرکز

  1. ایجاد بستر مناسب برای ارتقاء مهارت دانش­آموختگان جهت ورود به بازار کسب و کار
  2. تسهیل فرآیند تأسیس شرکت­های دانش­بنیان توسط اساتید و دانشجویان
  3. کمک به شرکت­های راه­اندازی شده جهت تسریع مراحل اخذ مجوز دانش­بنیان
  4. فراهم نمودن بستری برای تبادل دانش و تجربه بین کارآفرینان، دانش آموختگان، اساتید و دانشجویان
  5. ایجاد بستر مناسب برای شناسایی و جذب سرمایه­گذاران خطرپذیر جهت حمایت از ایده­ها و تسهیل فرآیند سرمایه­گذاری
  6. راه­اندازی پیش­شتاب­دهی و شتاب­دهی دانشگاه جهت جذب ایده­های نوآورانه
  7. طراحی و تدوین برنامه­های ترویجی
  8. تلاش برای ایجاد بستری مناسب برای همکاری با مراکز نوآوری، فناوری و کارآفرینی مطرح داخلی و خارجی
  9. ایجاد شبکه مربیان نخبه برای هدایت ایده­پردازان و تیم­های جذب شده
  10. ایجاد شبکه برای ارتباط با سایر مراکز و شتاب­دهنده­ها
  11. عرضه خدمات نوآوری و كارآفريني به اساتيد، دانشجويان، مديران،كاركنان و نهادهاي مرتبط
  12. برگزاري رویدادهای نوآوری و كارآفريني دانشگاهي، منطقه‌اي و ملی
  13. ارائه خدمات مشاوره نوآوری و كارآفريني به اشخاص حقيقي و حقوقي
  14. معرفي نوآوران، فناوران و كارآفرينان برتر به دانشگاهيان
  15. هماهنگي و همكاري با پارك علمي- فناوري، مركز رشد و دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه به منظور تكميل فرآيند نوآوری و كارآفريني دانشگاهي